El Princesa com a oportunitat

Pau Ginés i Sànchez – Mariola Fortuño i Bort

El 26 de febrer se celebrarà el segon aniversari de la desaparició de l’emblemàtic teatre del Princesa, al barri de Velluters de València. El pas del temps ens pot fer pensar que el Princesa cau en l’oblit i, a poc a poc, s’esborra el seu record. Però hi ha una remor de fons, uns crits i escrits que apunten en una altra direcció; iniciatives com la campanya que duu a terme la plataforma “Recuperem el Princesa, reviscolem el barri” segueixen en peu i continuen reivindicant amb la seua veu i amb les seues accions un nou espai socio-cultural per a Velluters apostant per un futur millor per al barri.
D’aquesta reivindicació, per altra banda, han nascut propostes com la d’Imagina Velluters. Es tracta d’un concurs plantejat per col·lectius d’arquitectes i la plataforma, amb la finalitat de plantejar respostes temporals als nombrosos solars del barri. No es tracta de fer grans arquitectures, sinó de fer propostes multidisciplinàries, obertes i participatives que donen resposta directa a les demandes urbanes de la ciutadania.
El buit que va deixar el Teatre Princesa va ser el detonant d’un procés que destapa altres problemes en el barri. Un solar més, potser, però un solar amb l’esperit del teatre i de la història de la gent del barri. És el més important? potser no, però si el més representatiu, i el que ha estat el punt de partida d’aquest concurs. Un concurs, que, davant la sorpresa de les persones i col·lectius que un bon dia decidiren atrevir-se a llençar la proposta d’Imagina Velluters, han trobat que aquest s’ha anat fent gran i rebent cada cop més i més acceptació, amb tantes respostes de gent recolzant la iniciativa, i tantes propostes en la imaginació de tots aquells que han participat. A totes i tots, moltes, moltes gràcies.
El concurs ha tingut una enorme participació: s’han presentat 80 equips i milers de persones participant en la votació popular de les propostes. La qual cosa mostra un gran interès cap a una iniciativa que no compta més que amb les aportacions desinteressades d’un grup de gent recolzada per les associacions, comerços i establiments educatius del barri.
I així, primer objectiu complit, ja que el barri de Velluters s’ha fet visible més enllà dels carres que el limiten. Els problemes urbanístics que pateix són objectiu de reflexió per diversitat de gent, de professionals, d’artistes, d’estudiants i dels propis veïns i veïnes. I ha despertat l’interès dels mitjans de comunicació que han seguit l’evolució d’aquesta experiència gairebé des del principi.
El concurs suscita acceptació, també, en iniciatives precedents com ara la de Taller de barris, que fa uns anys va encetar un encertat procés de participació ciutadana al barri de Velluters i que pot veure, d’alguna manera, continuada la seua tasca.
Però tornem al Princesa, doncs s’apropa una data penosa, la que recorda que ja fa dos anys que el foc va desfer l’emblemàtic edifici. Un edifici que mantenia el record però trobava a faltar activitat des de feia ja temps. I per tant, no portem dos anys sense el teatre, en són més. Potser l’incendi va ser l’incident que volia acabar amb les esperances de tornar a veure representacions en el seu escenari i aplaudiments des del pati de butaques. Però es manté en la memòria dels qui el van conèixer i al barri li segueix fent falta.
Així que, assabentats que al planejament urbanístic eixe solar ha de seguir sent un equipament per al barri, ens armem d’imaginació i emprenem a buscar noves propostes adequades per al futur espai.
Durant els mesos de febrer i març, hi haurà dos actes senyalats entorn al Princesa i al barri de Velluters: el primer serà l’aniversari de l’incendi, el dia 26 de febrer, per al qual, la plataforma convoca un acte, amb xocolatada popular i música en viu, que sota el lema “Continua la funció, volem el Princesa!” reivindica la persistència d’una recerca de futur per al eixe espai. El segon acte, el dia 11 de març, quan les agrupacions Sostre i Arquitectes pel Paisatge, ambdues pertanyents al COACV, conviden a veure la presentació dels deu treballs seleccionats en el concurs “Imagina Velluters” a les sales del Muvim.
Aquestes iniciatives basades en la participació de ciutadanes i ciutadans, obtenen una gran resposta i resultats força interessants, i tenen la capacitat de promoure processos fructífers per a l’entorn al qual es dediquen. Prenem nota, doncs, perquè hauran de formar part de les decisions futures, si es volen fer bé les coses.

publicat al Levante-EMV del 22 de febrer del 2011

A %d bloguers els agrada això: